Новини

Дворец Евксиноград

Само на 8 километра северно от Варна, край брега на морето, се намира първата и най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство. Това е прочутият Евксиноград, известен с великолепните си градини, паметник на парковото изкуство от световна величина. Дворецът е недвижима културна ценност от национално значение.
Целият “Евксиноград” се разпростира върху близо 900 декара земя, собственост на българската държава, и включва освен основната постройка на двореца, още оранжерии за редки растителни видове и живи цветя, френска градина и английски парк, винарска изба с ново засадени лозя, спортен комплекс, няколко ваканционни вили, бившата резиденция на държавния глава, хотелска и административна част с ресторант, както и няколко постройки, където в миналото са се помещавали царската прислуга и конюшнята.
Една от най-красивите страни на Евксиноград е неговия парк. Той заема над 550 декара от общо 800 на резиденцията. Първоначално цялата територия от местността Траката до нос Чаталташ са оградени с триметрова каменна стена с обща дължина 3 км.
Паркът на “Евксиноград” заема площ 550 декара. Паркът около дворец “Евксиноград” е разположен на самия морски бряг. Паркът е построен на пусто и каменливо някога място, кьдето само на отделни участьци е имало местна растителност. Недалеч oт река Кестричка бара, минаваща през парка, се намират приземните пристройки на малкия манастир “Св. Димитър” построен в 1821 г. Тук и около рекичката са растели някои местни дървесни видове.