Новини

Водопади

Водопад Райски кът е по – известният от двата водопада край Вършец. Той е на река Бащица. До водопада се стига след 20 минутна лека и приятна разходка2. В случай че сте там през лятото или есента водата е доста малко.

В продължение на вече 8 години групата приятели и единомишленици от Вършец се грижат и поддържат сътвореното от техните сръчни ръце в местността „Райски кът“ над „Иванчова поляна“.

Мястото е наистина едно красиво кътче от Рая, превърнало се вече в емблематичен туристически обект за Вършец, наред с прословутата Иванчова поляна. Празното някога място с красив водопад, наречен от групата Райския водопад днес е облагородено до неузнаваемост – има дървени пейки, маси, заслони, беседки, две барбекюта, детска люлка, тоалетна, указателни табели.

Другият от водопадите край Вършец е Заножкия. Той е на река Орлощица и се намира в местността Водопада в покрайнините на квартал (бивше село) Заножене, на около 3 километра югозападно от центъра на Вършец. За да стигнете до водопада, трябва да се мине почти през цялото село и на мегдана там има и табела за Заножкия водопад.

Водопадът е особено живописен, с буйни и широко разливащи се води, преливащи от едно ниво на друго, като на всяко ниво образуват езерце. Висок е общо около 10 метра.

В подножието на водопада се вижда, че над него минава мост. За да се стигне до моста и да се погледне водопада от горе и от другия бряг на реката, човек трябва да се върне в изходно положение до масичката с пейките и да поеме по пътечката над тях. За 2-3 минути се стига на моста над горната част на водопада. От там гледката е съвсем различна. Като се стигне до другия бряг се видите тясна, стръмна и къса пътечка, която се спуска до езерото под първия пад на Заножкия водопад. Това място за наблюдение е също много приятно. Там много по – осезаемо се усещат водните пръски.